El Celler del Mar

Facebook
Twitter
Instagram

Arxius: Wines

Llàgrimes de tardor Blanc 2010. D.O. Terra Alta

No és la primera vegada que parlem d’alguns dels vins que elabora la Cooperativa Agrícola de Sant Josep, a Bot, però sí des de l’òptica de com un únic vi diu i reflecteix tantes coses…

Amb aquest blanc monovarietal de Garnatxa, la cooperativa s’ha fet lloc, merescudament, entre els vins blancs de nivell i, a més, elaborat en una cooperativa. La reflexió ve lligada al fet que fa un temps, no gaire llunyà, pensar en una cooperativa de vins era pensar en vins a doll i senzills. I l’altre detall és l’etiqueta que li atorga el Consell Regulador de la Terra Alta: “Un Terra Alta Garnatxa Blanca 100 x 100”, que el consumidor pot apreciar sota la contraetiqueta. Aquesta menció només l’atorga el Consell Regulador a aquells vins monovarietals de Garnatxa, i amb una qualitat sensorial, d’un mínim de 8 sobre 10, prèvia cata realitzada per un panell de tast.

Blanc del 2010?. Sí, un blanc de guarda, i és que la seva fermentació en barriques noves de roure francès, i la seva posterior criança durant 8 mesos, fan aconsellable el seu consum d’entre el 3er i 5é any, per tant obrim la ment i oblidem que els vins blancs es consumeixen joves…

És un vi inquietant i misteriós, enamora al profà i sedueix a l’expert, manté fruita i frescor de les garnatxes joves i mostra la contundència i complexitat dels blancs en barrica.

Cítrics madurs, fruites tropicals, balsàmics, fruits secs, vainilles, fum, torrats… complexitat en nas, és un seductor i provocador.

En boca, elegància i seriositat, on tenim volum i frescor a part iguals que gaudirem al màxim a una temperatura de 10ºC.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar

Plana d’en Fonoll 2013. DO Catalunya

En Plana d’en Fonoll està elaborat per la cooperativa agrària de Sant Josep, ubicada a Bot, i en aquest cas el vi està acollit a la D.O. Catalunya. Per elaborar-lo, com ja és habitual, en varien el cupatge cada any en funció de com ha estat la collita de cadascuna de les varietats.

En el cas de la collita 2013, s’ha escollit un 76% de Cabernet Sauvignon i la Syrah en un 24%, sempre per mantenir-se fidel a l’estil i esperit d’aquest vi i, a més, per afegir complexitat i per tal de desmarcar-se del que seria un vi estrictament jove, aproximadament un 10% del vi ha estat prèviament en bótes de roure.

El gran èxit d’aquest vi, així com de tots els que elabora la cooperativa, és el seu caràcter, la qualitat i allò que tant ens agrada, una més que ajustada relació qualitat-preu.

Un vi fruitós en nas, amb predomini de les fruites negre i espècies de la Cabernet amb el complement del tocs de la Syrah, records florals i balsàmics.

El volum que notem en boca contrasta amb uns tanins amables i un final no excessivament llarg, que el fan agradable per al gran conjunt de consumidors i per a un munt de situacions. Des del celler se’ns recomana el seu consum a 14º i ens garanteixen una evolució positiva fins a 3 anys després del seu embotellat.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar

Rosat d’en Blanch 2013. DO Alella

L’Oriol Artigues és un jove enòleg, nascut a Vilassar, que actualment combina la docència amb el seu projecte personal d’elaborar vi per primera vegada a la D.O. Alella. El Rosat d’en Blanch està elaborat amb un cupatge de 70% de Pansa Rosada i un 30% de Malvasia, plantades al terme municipal d’Alella.

Sense una certificació ecològica per al moment, les vinyes estan conduïdes de manera totalment respectuosa amb el medi ambient, sense adobs ni pesticides químics, només d’orígens orgànic i mineral.

Sota la seva filosofia d’elaboració, l’Oriol només utilitza el sulfurós (els famosos sulfits) en la quantitat més mínima en el moment de l’embotellament, i no en diferents moments de l’elaboració com és habitual. Inclús, per tal de transmetre l’autenticitat i caràcter de la zona i de la terra als seus vins, els tipus de llevats utilitzats per a la fermentació són autòctons.

D’aquest rosat de pell de ceba, d’aquesta primera collita només s’han embotellat 650 ampolles.

El seu aspecte fràgil, color pell de ceba delicat ens enganya amb el que trobem en boca: tenim un vi amb volum, una acidesa marcada i alhora equilibrada. Els cítrics en són els principals protagonistes, tant en nas com en boca, encara que uns petits records de fruits vermells també en són presents i ens recorden que estem tastant un rosat.

De marcada personalitat en boca, llarg i persistent, la tipicitat de les varietats i la zona es reflecteixen en aquest rosat: notes minerals, fins i tot sensacions terroses. Persistent en boca estem davant d’un rosat a tenir molt en compte ara i en properes collites així com d’altres projectes de l’Oriol.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar

Eòlic 2013. D.O. Penedès

Eòlic és el darrer vi dels enòlegs Eloi Milà i Josep Montserrat, després d’estrenar el seu projecte en comú, Àrid Vins amb el que fou el seu primer vi també anomenat Àrid al Priorat.

Joves i Emprenedors, amb coneixements i experiència, tenen molt clar el que volen i saben com fer-ho: oferir vins de qualitat destinats al consumidor final, per gaudir, amb una ajustada relació qualitat preu.

No han fet inversions en un celler però en canvi controlen tot el procés des del principi al final i, elaborar d’aquesta manera, també permet mobilitat, així que aquest cop per elaborar el seu primer vi blanc han escollit el Penedès.

En un primer moment sobta que la Sauvignon Blanc hagi estat la varietat escollida per elaborar aquest blanc del que només s’han fet poc més de 4000 ampolles, en un moment on sembla que tenim més tirada per varietats tradicionals i autòctones.

Es quan tenim el vi a la copa quan ens adonem de que l’elecció i, òbviament, el resultat no ha pogut estar millor: aromes primaris intensos que ens traslladen a un Prat florit en plena pri- mavera, aromes de gespa, flor blanca com el gessamí, notes herbàcies, espàrrecs de marge, fusta de boix i espècies com el cardamom, el fan complex i expressiu.

En boca, una bona estructura, una acidesa marcada i sempre refrescant fan que la seva persistència sigui agradable i inclús buscada: en volem més!, per tant objectiu aconseguit.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar