El Celler del Mar

Facebook
Twitter
Instagram

Wine Categories: Samsó

Somdinou Negre 2011, D.O. Terra Alta

Nova incorporació a l’ampli catàleg de vins del Celler Cooperatiu de Gandesa amb el Somdinou negre.

Aquest celler cooperatiu, situat a la capital de la comarca de Terra Alta, està format per uns 450 socis i compta amb una extensió de vinya de més de 1.000 hectàrees.

La D.O. Terra Alta es caracteritza pel seu clima mediterrani, amb una escassa pluviometria i amb estius càlids i secs, així com hiverns freds, quelcom molt apropiat per al conreu de la vinya.

Elaborat amb la varietat samsó (la més plantada al món), el celler ofereix al consumidor un monovarietal de vinyes velles (més de 75 anys) a un preu més que raonable.

Fugint de vins extremadament carnosos i tànics, aquest samsó crida l’atenció pel seu color vermell cirera intens i per la seva expressivitat en nas, però on realment marca la diferència i destaca, és en la seva elegància, sedositat i finura en boca.

Predominen els aromes de fruita vermella, no excessivament madura, notes balsàmiques i records de sotabosc.

Equilibrat i golós, els seus tanins madurs i el seu cos mig fan que aquest vi sigui adequat per a un gran ventall de plats, com arrossos, carns i un plat tant nostre i de temporada com els calçots.

Necessitem un vi d’aquestes característiques, textura delicada i golositat per harmonitzar amb la textura i el sabor dels calçots sense oblidar el seu acompanyament: la salsa que demana una certa tanicitat per netejar el paladar.

Servit a uns 16ºC, aquest vi mostra tot el seu potencial.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar

Les Sorts Jove 2013 D.O. MONTSANT

El celler del Masroig, a la D.O. Montsant, estrena imatge i anyada, la 2013, el cupatge escollit han estat les varietats locals Garnatxa, Samsó i la internacional Syrah.

La nova imatge, amb una etiqueta simple, neta i elegant, sembla ser un fidel reflex del seu contingut, un vi sincer i honest, sense embolcalls, on totes les seves virtuts es mostren a l’instant, sense esperes, ni sorpreses, en diríem ”tal com raja”. Tot i ser poc habitual a la zona, s’ha elaborat per Maceració Carbònica, més típica de zones com la Ribera del Duero, Rioja o França, per elaborar el Beaujolais Noveau. El vins elaborats per aquest mètode provenen de la fermentació de raïms sencers, sense trepitjar ni premsar en una atmosfera saturada de carbònic.

Un nas intens i agradable de fruita vermella i negra madura, fragant i perfumat amb tocs làctics i sensacions balsàmiques ens avancen el que trobarem en boca. Una entrada amable, un pas per boca discret i honest, on l’acidesa fresca el fa un vi alegre i viu, amb uns tanins polits i agradables que el fan sedós, en el que destaca la fruita en boca i un postgust no excessivament llarg, fent així d’aquest vi l’adequat per prendre lleugerament fred (14ºC) i amb multitud d’àpats, o per què no, només pel plaer de prendre una copa de vi.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar