El Celler del Mar

Facebook
Twitter
Instagram

Wine Categories: Pansa Rosada

Rosat d’en Blanch 2013. DO Alella

L’Oriol Artigues és un jove enòleg, nascut a Vilassar, que actualment combina la docència amb el seu projecte personal d’elaborar vi per primera vegada a la D.O. Alella. El Rosat d’en Blanch està elaborat amb un cupatge de 70% de Pansa Rosada i un 30% de Malvasia, plantades al terme municipal d’Alella.

Sense una certificació ecològica per al moment, les vinyes estan conduïdes de manera totalment respectuosa amb el medi ambient, sense adobs ni pesticides químics, només d’orígens orgànic i mineral.

Sota la seva filosofia d’elaboració, l’Oriol només utilitza el sulfurós (els famosos sulfits) en la quantitat més mínima en el moment de l’embotellament, i no en diferents moments de l’elaboració com és habitual. Inclús, per tal de transmetre l’autenticitat i caràcter de la zona i de la terra als seus vins, els tipus de llevats utilitzats per a la fermentació són autòctons.

D’aquest rosat de pell de ceba, d’aquesta primera collita només s’han embotellat 650 ampolles.

El seu aspecte fràgil, color pell de ceba delicat ens enganya amb el que trobem en boca: tenim un vi amb volum, una acidesa marcada i alhora equilibrada. Els cítrics en són els principals protagonistes, tant en nas com en boca, encara que uns petits records de fruits vermells també en són presents i ens recorden que estem tastant un rosat.

De marcada personalitat en boca, llarg i persistent, la tipicitat de les varietats i la zona es reflecteixen en aquest rosat: notes minerals, fins i tot sensacions terroses. Persistent en boca estem davant d’un rosat a tenir molt en compte ara i en properes collites així com d’altres projectes de l’Oriol.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar

Marqués d’Alella. Pansa rosada 2013. D.O. ALELLA

En el món del vi també hi ha tendències i modes i una de les darreres és elaborar vins rosats a l’estil “provençà” o com en dirien els americans “blush”.

Són rosats que sempre els havíem definit com a pell de ceba, amb poca intensitat de color i predomini de tons ataronjats. Es podria dir que temps enrere no eren rosats que cridessin l’atenció a la vista més aviat, en el
nostre subconscient, havíem relacionat aquest color amb tons indicatius d’oxidació i envelliment.

Doncs, elaborar un rosat d’aquestes característiques és el que demanda el mercat i Marqués d’Alella n’ha aprofitat l’ocasió per elaborar-ne un amb una varietat tan nostra com desconeguda i escassa: la Pansa Rosada.

En nas una mescla d’aromes pròpies de negres (notes maduixes i gerds) i de blancs (flors blanques, cítrics, fruita tropical…) que es mostren de manera subtil, elegant, sense presses… en boca torna a sorprendre, fresc i viu, gràcies a la mínima presència de carbònic i a la seva acidesa, però alhora ens deixa el paladar amb una sensació de cremositat i d’una agradable persistència.

Què millor que esperar la desitjada primavera amb una copa de pansa rosada mentre fem un bon aperitiu, ens mengem un arròs, un peix o simplement fem una copa de vi amb una bona companyia.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar