El Celler del Mar

Facebook
Twitter
Instagram

Wine Categories: Garnatxa

Llàgrimes de tardor Blanc 2010. D.O. Terra Alta

No és la primera vegada que parlem d’alguns dels vins que elabora la Cooperativa Agrícola de Sant Josep, a Bot, però sí des de l’òptica de com un únic vi diu i reflecteix tantes coses…

Amb aquest blanc monovarietal de Garnatxa, la cooperativa s’ha fet lloc, merescudament, entre els vins blancs de nivell i, a més, elaborat en una cooperativa. La reflexió ve lligada al fet que fa un temps, no gaire llunyà, pensar en una cooperativa de vins era pensar en vins a doll i senzills. I l’altre detall és l’etiqueta que li atorga el Consell Regulador de la Terra Alta: “Un Terra Alta Garnatxa Blanca 100 x 100”, que el consumidor pot apreciar sota la contraetiqueta. Aquesta menció només l’atorga el Consell Regulador a aquells vins monovarietals de Garnatxa, i amb una qualitat sensorial, d’un mínim de 8 sobre 10, prèvia cata realitzada per un panell de tast.

Blanc del 2010?. Sí, un blanc de guarda, i és que la seva fermentació en barriques noves de roure francès, i la seva posterior criança durant 8 mesos, fan aconsellable el seu consum d’entre el 3er i 5é any, per tant obrim la ment i oblidem que els vins blancs es consumeixen joves…

És un vi inquietant i misteriós, enamora al profà i sedueix a l’expert, manté fruita i frescor de les garnatxes joves i mostra la contundència i complexitat dels blancs en barrica.

Cítrics madurs, fruites tropicals, balsàmics, fruits secs, vainilles, fum, torrats… complexitat en nas, és un seductor i provocador.

En boca, elegància i seriositat, on tenim volum i frescor a part iguals que gaudirem al màxim a una temperatura de 10ºC.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar

Les Sorts Jove 2013 D.O. MONTSANT

El celler del Masroig, a la D.O. Montsant, estrena imatge i anyada, la 2013, el cupatge escollit han estat les varietats locals Garnatxa, Samsó i la internacional Syrah.

La nova imatge, amb una etiqueta simple, neta i elegant, sembla ser un fidel reflex del seu contingut, un vi sincer i honest, sense embolcalls, on totes les seves virtuts es mostren a l’instant, sense esperes, ni sorpreses, en diríem ”tal com raja”. Tot i ser poc habitual a la zona, s’ha elaborat per Maceració Carbònica, més típica de zones com la Ribera del Duero, Rioja o França, per elaborar el Beaujolais Noveau. El vins elaborats per aquest mètode provenen de la fermentació de raïms sencers, sense trepitjar ni premsar en una atmosfera saturada de carbònic.

Un nas intens i agradable de fruita vermella i negra madura, fragant i perfumat amb tocs làctics i sensacions balsàmiques ens avancen el que trobarem en boca. Una entrada amable, un pas per boca discret i honest, on l’acidesa fresca el fa un vi alegre i viu, amb uns tanins polits i agradables que el fan sedós, en el que destaca la fruita en boca i un postgust no excessivament llarg, fent així d’aquest vi l’adequat per prendre lleugerament fred (14ºC) i amb multitud d’àpats, o per què no, només pel plaer de prendre una copa de vi.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar