El Celler del Mar

Facebook
Twitter
Instagram

Wine Categories: Carinyena

Somdinou Negre 2011, D.O. Terra Alta

Nova incorporació a l’ampli catàleg de vins del Celler Cooperatiu de Gandesa amb el Somdinou negre.

Aquest celler cooperatiu, situat a la capital de la comarca de Terra Alta, està format per uns 450 socis i compta amb una extensió de vinya de més de 1.000 hectàrees.

La D.O. Terra Alta es caracteritza pel seu clima mediterrani, amb una escassa pluviometria i amb estius càlids i secs, així com hiverns freds, quelcom molt apropiat per al conreu de la vinya.

Elaborat amb la varietat samsó (la més plantada al món), el celler ofereix al consumidor un monovarietal de vinyes velles (més de 75 anys) a un preu més que raonable.

Fugint de vins extremadament carnosos i tànics, aquest samsó crida l’atenció pel seu color vermell cirera intens i per la seva expressivitat en nas, però on realment marca la diferència i destaca, és en la seva elegància, sedositat i finura en boca.

Predominen els aromes de fruita vermella, no excessivament madura, notes balsàmiques i records de sotabosc.

Equilibrat i golós, els seus tanins madurs i el seu cos mig fan que aquest vi sigui adequat per a un gran ventall de plats, com arrossos, carns i un plat tant nostre i de temporada com els calçots.

Necessitem un vi d’aquestes característiques, textura delicada i golositat per harmonitzar amb la textura i el sabor dels calçots sense oblidar el seu acompanyament: la salsa que demana una certa tanicitat per netejar el paladar.

Servit a uns 16ºC, aquest vi mostra tot el seu potencial.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar

La Carenyeta de Cal Pla 2010, D.O.Q. Priorat, vi de la vila de Porrera

Aquesta és la segona collita que veu la llum de la Carenyeta, un vi negre elaborat pel Celler de Cal Pla al Priorat. Una segona collita molt limitada, igual que la primera, només 990 ampolles i més expressiva, si cap, que l’anterior.

Està elaborat amb varietat 100% carinyena, de vinyes velles amb una mitjana de 70 anys, de la finca Els Arbres, situada al terme municipal de Porrera. Aquesta subzona, Porrera, més propera al mar amb una altitud sobre el nivell del mar d’uns 350-400m., es caracteritza per unes temperatures més fresques que fan que el període de maduració del raïm sigui una mica més llarg, característica molt adequada per aquesta varietat, que així aconsegueix vins més aromàtics i elegants.

En Josep Maria i l’Olga, grans coneixedors dels vins de la zona i dedicats també a la venda i formació en el món del vi, varen ser els responsables de seleccionar aquesta carinyena, com és coneguda la varietat a la zona. Els va cridar l’atenció el seu caràcter de fruita negra madura, la seva alta expressivitat i complexitat en nas i la seva finor i elegància en boca. Tot plegat sense perdre el caràcter dels vins del Priorat però, alhora diferent al ser un monovarietal d’aquesta varietat tot sovint utilitzada, únicament com a cupatge.

Després de 14 mesos en barriques de roure francès s’ha aconseguit respectar, al màxim, el caràcter varietal i, a la vegada, els torrats i balsàmics de la fusta es troben perfectament integrats, aportant al vi uns tanins madurs i polits que fan d’aquest vi, en boca, un element altament sedós i de gran complexitat.

La Caranyeta de Cal Pla és una mostra més de que aquesta varietat ben “treballada” pot donar grans vins. Certament una troballa.

Recomanable oxigenar-lo i servir-lo a una temperatura de 16ºC.

Gemma Ferran Pinel
Enòloga i Somelier Celler del Mar